Tomte, a skandináv manó

Skandináv télapó teázik a hóemberrel

Tomte, a skandináv manó

A karácsonyi időszakban akarva-akaratlanul összetalálkozunk azokkal a tömzsi testű, fehér szakállú, szemükre húzott sapkás kis lényekkel. Megkerülhetetlen elemei az ünnepi készülődésnek, de vajon tudjuk-e, hogy honnan erednek és mi a nevük?

Skandináv néphagyomány

Had mutassam be a skandináv manót, kinek neve svédül Tomte, vagyis a jóindulatú házimanó – jóindulatú, de azért nem mindig. Lássuk is, mire gondolok:  

A tomték a skandináv néphagyomány egyik leghíresebb alakjai, már az 1300-as évektől kezdve jelen vannak. Farmokon, istállókban, kis kertekben elbújva élnek, feladataként óvják-védik a farm állatait és családjait is. Kedvenc állatuk a ló, amihez különös kötődésük van, így ha lovat tartunk, biztosak lehetünk benne, hogy semmiben nem fog hiányt szenvedni s még a sörényét is mindig befonva fogjuk találni.

Forrás: Jan Bergerlind Design

A hagyományok szerint ők azok, akik távol tartják a szerencsétlenséget és a gonosz, ártó szemektől is megvédik az embert, így érdemes jóban lenni velük. Igen, kapcsolatba lehet lépni a manókkal. Megajándékozhatjuk finomságokkal (kedvencük a zabkása egy nagy kanál vajjal a tetején, legfőképp karácsony estéjén, ezt érdemes feljegyezni!), és ha jól bánunk velük, meghálálják azt. Ám könnyen pórul járhatunk, ha az ellenkezőjét tesszük vagy elfelejtkezünk a zabkásáról – megtréfálhatnak, meglophatnak, feje tetejére állíthatják a bútorainkat, összetörhetik a vázákat, de még meg is csonkíthatják a farmon lévő állatállományt.

Minden manóhoz külön feladat és teendő tartozik: van, aki az istállóban lévő állatokat látja el; van, aki a ház körüli teendőkben segédkezik; a kert karbantartását is erre kijelölt manók végzik valamint a gyerekekhez is csak azok a manók kopogtatnak be, akiknek ez a nemes feladat jutott.

Forrás: Jan Bergerlind Design

A svéd Mikulás

Svédországban az ,,igazi svéd Mikulás”-ként tartják számon a karácsonyi manót, aki bekopogtat a házakhoz. Ő Jultomte, a legkedvesebb és legizgatottabban várt manó a gyermekek számára, az ajándékhozó, aki a kémény helyett az ajtón át közlekedik és várja a finom falatokat az ajándékért cserébe. Ne feledjük: zabkása vajjal a tetején! Ha még egy kis mandulát is szórunk a tetejére, tökéletes házigazdák leszünk.

A tomték a karácsony ünnepi varázsának velejárói. Ha hiszünk bennük, láthatóvá válnak a szemnek. Engedjünk a karácsonyi csoda szellemének, ha Svédországban járunk. Miért érné meg kockáztatni? Még a végén ellopják a fél pár zokninkat.

Kép forrása: Jan Bergerlind Design engedélyével

Feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre!