NOVEMBER 2. NYITÁS 💖

❄️🎄 NOVEMBER 2. NYITÁS 🎄❄️

Miért jó, ha a gyerekek hisznek a Mikulásban?

Boldog család Mikulás napján

Üren-Kiss Laura szociálpedagógus tollából

Gyermekvállalás előtt a szülőknek rengeteg dolgot kell átbeszélnie. Az, hogy mindig a legjobbat szeretnék nyújtani a gyermeknek, ez természetes. A legjobb taníttatásban részesíteni, a legszebb ruhákat ráadni, – és a legszebb élményekkel gazdagítani.

Ám vannak témakörök, amelyekben nem ennyire egyértelmű elsőre, hogy mi is lesz a közös út. Más-más környezetből jövő szülőknél a családi hagyományok is eltérőek lehetnek, sokszor kompromisszumot igényel ezeknek a mintáknak az egybeolvasztása – gondoljunk csak a fogtündér, a Jézuska vagy a Mikulás létezésének kérdéskörére.

Mi történik, ha az egyik szülő nem szeretné, hogy a gyermek higgyen a Mikulásban?

Nos, általában hosszas beszélgetés, amelyek érvek mentén történik. Mi most azokat a szülőket fogjuk segíteni érvekkel, akik szerint az ünnepi hangulat átélése, a Mikulás titokzatos személyének ismerete és a várakozásokkal teli hópelyhes éjszakák hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermek varázslatos emlékeket szerezzen.

Családi készülődés a Mikulás várásra

Szárnyal a képzelőerő és a kreativitás

A képzelőerő és kreativitás nem csak kisebb korában könnyíti meg a gyermek életét, de a felnőttkorára is kihatással van. Amit gyermekként önfeledt játéknak és szabad fantáziának él meg, évekkel később segíteni fogja abban, hogy gyors problémamegoldó képessége legyen, könnyen átlássa a helyzeteket, innovatív megoldásjavaslatokkal álljon elő és gyors döntéseket tudjon helyesen meghozni. Hagyjuk hát, hogy a gyermek a maga kis világában játsszon, saját maga által kitalált karakterekkel s higgyen a Mikulás létezésében – később csak az ő sikerét fogja előbbre vinni!

Fejlődnek a kommunikációs és motoros készségek

Minden egyes Mikuláshoz intézett levél abban segíti a gyermeket, hogy ki tudja fejezni önmagát, szavakba tudja foglalni a gondolatait, papírra tudja vésni a kívánságait és kapcsolatot tudjon kialakítani egy olyan személlyel, akiben megbízik annyira, hogy elé tárja vágyait. Az írás és rajzolás másrészt hozzájárul a motoros képességek fejlesztéséhez is, amely kihat a gyermek többi képességének fejlődésére is.

A Mikulás témaköre ezen kívül rendkívül jó táptalajt nyújt új szavak megismeréséhez, mesék és történetek kitalálásához valamint a hagyományok és ünnepi szokások megismertetéséhez.

Mikulás várás a papa kis unokájával

Erősödnek a családi kapcsolatok

Egyre kevesebb időt tölt együtt a család, ez tagadhatatlan. Míg régen több generáció is egy fedél alatt lakott, addig ma már sajnos van, hogy nem csak utcák, de megye és országhatárok is szétválaszthatják a különböző generációkat. Éppen ezért fontos megragadni minden lehetőséget, amikor a család apraja és nagyja egy fedél alatt, együtt ünnepelhet, jókat ehet, nevethet és beszélgethet. A Mikulás pedig remek indok arra, hogy összejöjjön a család, s az éj leple alatt elrejthesse a csomagokat a kandalló tüzénél, hogy másnap hatalmas mosolyokkal indulhasson a reggel.

Empátiára, jóságra és kedvességre bátorít

A Mikulás csak a jó gyermekeknek hoz ajándékot, ezt minden gyermek tudja. Éppen ezért aki csomagot szeretne a cipőbe, igyekszik egész évben jól viselkedni, szorgalmasnak lenni az iskolában, kedvesen viselkedni a társaival, tisztelettudóan fordulni a szüleihez. Ezek a jó tulajdonságok pedig idővel – s némi szülői megerősítéssel, dicséretekkel, – már nem csak a Mikulás miatt fognak részesei lenni az életének, hanem mert ezt veszi természetesnek. Jó gyermekből értékes felnőtté válik.

Nagy mama finom mézeskalácsot süt kis unokájával a Mikulásnak

Összességében elmondható, hogy a Mikulásban hinni csupán előnyökkel jár, amelyek rövid és hosszútávon is olyan élményekkel gazdagítják mind a gyermeket, mind pedig a szülőket, amelyeket évek múltán is fel fognak emlegetni, és boldogan nosztalgiáznak egy forró bögre tea fölött, talán épp Mikulás napjának az estéjén, várva a kis cipőkbe érkező ajándékokra.

Ismerünk egy kedves Mikulást, aki személyre szóló levelével, csodás borítékban, egyenesen az Északi-sarkról postázva, bármelyik gyermekhez intéz egy-két jó szót. Nézzen szét az oldalon, s rendelje meg gyermeke különleges Mikulás levelét. A csillogó szemeket garantálni tudjuk!

Feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre!