Karácsonyi manók

Mikulásnak manójának öltözött gyermek

Habár a manókat sokszor társítjuk a Mikuláshoz, valójában a karácsonyi manók története régebbre nyúlik vissza, mint maga a Mikulás. Míg a Mikulásról egyéb érdekességek mellett ebből a cikkből megtudhattuk, hogy kb. 1750 éves, addig a manók már az északi mitológiák meghatározó alakjai voltak. A történetek szerint a föld alatt, vagy források mentén éltek és kis istenekként tekintettek rá az emberek, akikhez kívánságaikkal fordultak, reménykedve, hogy beteljesítik őket.

A manók végigkísérték a történelmet, így egy ponton felbukkantak a Mikulás mellett is. Az első karácsonyi manók a 18. század végén tűntek fel, onnanstól kezdve terjedtek el s jelentek meg illusztrációkban, versekben, mesékben.

Mikulás segítőkész manója

Mára már sok történet és rajz áll rendelkezésünkre, amelyből merítkezni tudunk, ha a manókról szeretnénk többet megtudni. Néhány információ ugyan eltérő, de van, amit egyik forrás sem vitat el a manóktól: a segítőkészségük.

A Mikulás jobb keze

Nevezhetjük a Mikulás jobb kezének is azokat az apró, leginkább piros és zöld színekben pompázó, csörgő sapkás, nagy cipős, kis mitológiai lényeket, akik számos területen segédkeznek, hogy a karácsonyi ünnep minél mesebelibb, varázslatosabb és tökéletesebb élmény legyen mindenki számára.  Többek között az ő feladatkörükbe tartozik a mikulásszán karbantartása, a játékok gondos legyártása és összeszerelése, valamint a rénszarvasok ellátása, tisztán tartása és etetése. Természetesen ők azok a kis segítők is, akik a több millió, Mikulásnak érkezett levelet szétválogatják. Ez mindennapos feladat, ugyanis naponta több, mint 32.000 levél is érkezhet a Mikulás hivatalos postafiókjába – szabadságra nincs lehetőség.

Forrás: Youtube – Santa’s Workshop (1932 / 2006) – Bodolydia

Az első képernyős megjelenés Mikulással és a manókkal

1932. december 10-én debütált, ahol a manók, mint a Mikulás társai jelentek meg. A ,,Santa’s workshop” címen napvilágot látott 7 perces mesét Walt Disney rendezte, s érdekessége, hogy az egyik manónak a szerepébe is Disney maga bújt, legalábbis hangját adta hozzá. Az aranyos kis mese, amelyben betekinthetünk a karácsonyi manók nyüzsgő és dolgos napjaiba. Mai napig megtekinthető ezen a linken (Santa’s Workshop (1932 / 2006) – YouTube) eredeti, angol nyelven.

Feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre!