NOVEMBER 2. NYITÁS 💖

❄️🎄 NOVEMBER 2. NYITÁS 🎄❄️

5 karácsonyi mese a tökéletes ünnepi hangulathoz

Mikulásváró mesék együtt a családdal

A karácsonyi mesék (néhány kivétellel persze) nincsenek se korhoz, se időhöz kötve. Bármikor megtekinthetőek, akár ráhangolódásnak szánjuk az ünnepekhez közeledve, akár csak nosztalgikus filmezéseknek, hogy visszaröppenjünk az időben és újra átéljük a karácsony szellemét.

Egy jól megválasztott mese egyben leköti, szórakoztatja és edukálja a gyermekeket. Megismerik azokat a motívumokat, személyeket és szokásokat, amelyeket később az ünnepekhez tudnak társítani,  ezen felül pedig a karácsonyi mesék általában mindig valami tanulsággal végződnek, amelyek elraktározhatóak és boldogsággal töltenek el.

Felnőttként pedig az önfeledt gyermekkor érzésére vágyva is tökéletes választás lehet egy karácsonyi mese, ha ki szeretnénk szakadni a hétköznapok monotonitásából pár órára.

Karácsonyi ének (A Christmas Carol)

Imdb: 6.8, hossz: 96 perc

Forrás: Youtube – Rudolf, a rénszarvas

Charles Dickens 1843-ban íródott regényének nagyszerűségét tükrözi, hogy a művet több ízben is feldolgozták és mozivászonra vitték. A 2009-ben bemutatott animációs mesének főszereplője a zsémbes és önző Scrooge Úr, aki mindent utál, ami a karácsonnyal, az önzetlenséggel és az emberi érzésekkel kapcsolatos. Ám ez megváltozik, amikor egy éjszaka meglátogatja őt 3 szellem és időutazásra invitálják a múlt, a jelen és jövő karácsonyába. Rajta áll vagy bukik, hogy ezt a tanulságot miképp hasznosítja s hogy a kaland végén visszatér-e érzéketlen életébe vagy pozitívabban fogja látni a világot. 

Polar Expressz (Polar Express)

Imdb: 6.8, hossz: 96 perc

Forrás: Youtube – Rudolf, a rénszarvas

Minél kisebb a gyermek, annál könnyebb hinnie a Mikulásban. De mi történik, ha a gyermek az évek múlásával elkezd gyanakodni, hogy a Mikulás személye csak egy kitaláció és csak a szülők műve az egész felhajtás? Egy ilyen gondolatokkal küzdő 10 éves kisfiú történetét ismerhetjük meg a klasszikus, 2004-ben bemutatott mesében. Azon az estén, amikor a semmiből előtűnő vonatra felszáll főhősünk, minden megváltozik. Célállomása az Északi-sark, ahol a Mikulás várja őket – de vajon eljut odáig a fiú? Sikerül megküzdenie az út során fellépő akadályokkal? S ami a mese legfontosabb mondanivalója: sikerül felfedeznie magában azt az örömforrást, amelyet a karácsony ad neki?

Rudolf, a rénszarvas (Rudolph, the Red-Nosed Reindeer: The Movie)

Imdb: 5.8 hossz: 83 perc

Forrás: Youtube – Rudolf, a rénszarvas

Ha Mikulásról esik szó, nem beszélhetünk róla a hűséges társai, a rénszarvasok nélkül. Szám szerint 9 rénszarvas segíti munkáját abban, hogy a szánnal mihamarabb odaérjen az izgatottan várakozó gyerekekhez. Közülük utoljára csatlakozott a csapathoz Rudolf, aki a piros orrával végül sokak szívét elnyerte – ám nem mindig volt ez így. A rajzfilm Rudolf életét mutatja be, aki sajnos gyerekkorában a piros és olykor világító orra miatt mindig a csúfolódások középpontjában volt, megszégyenítették. Bátorításként szolgálhat a mese azon gyerekek számára, akik szintén kiközösítve érzik magukat, de Rudolfot látva rájönnek, bárki elérhet bármit, még egy olyan fontos pozíciót is, mint a Mikulás egyik szánhúzója.  

Jégvarázs (Frozen)

Imdb: 7.4 hossz: 108 perc

Forrás: Youtube – Rudolf, a rénszarvas

A cím magáért beszél: jég és varázslat, minden mennyiségben. Nem egy klasszikus, régi mese, mégis minden kisgyermekes szülő tudja, hogy ki az az Elsa, Anna és a rajzfilm kedvence, Olaf. A történet remekül ötvözi a jó és gonosz karaktereket, a szegény fiú – gazdag hercegnő párost és a testvérek közötti szeretet és család fontosságára is felhívja a figyelmet, így amellett, hogy szórakoztató, humoros és izgalmas mese, a gyerekeknek is hasznos tanulságul szolgál. 2013-ban mutatták be, sikere napjainkig töretlen, több részt is magáénak tudhat.

Shrekből az angyal (Shrek the Halls)

Imdb: 6.4 hossz: 21 perc

Forrás: Youtube – Rudolf, a rénszarvas

Ha kevesebb időnk van, de mégis szeretnénk egy kis ünnepi hangulatot csempészni az otthonunkba, tökéletes választás lehet ez a mese. Mindössze 21 perc, de ezidő alatt régi ogre családunk minden tagja feltűnik a képernyőn, igazi nosztalgikus élményt nyújtva. Shrek, a megszokott mogorva stílusában, Szamár, aki csak az édességről ábrándozik, Csizmás kandúr, aki szokásához híven játssza a macsót, s Fiona az, aki végül elhozza a békét és meghitté varázsolja az estét.

Feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre!